Θεία Λειτουργία με το νέο Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση

Θεία Λειτουργία με το νέο Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας

Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κουρτέση

Σήμερα Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ συμπροσευχομένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο νέος Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Κουρτέσης, ο οποίος χθες έδωσε τον προβλεπόμενο όρκο και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον μέχρι πρότινος Προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Κιούλο.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Δήμαρχος Πηνειού Ηλείας, Ανδρέας Μαρίνος.

Ο κ. Υφυπουργός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό σημειώνοντας:

«Με πολλή συγκίνηση σήμερα παρευρισκόμεθα στην ανάληψη των νέων καθηκόντων του Προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας και της ένταξής τους στο ένδοξο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει μία βαριά κληρονομιά, μεγάλη ιστορία, αλλά πάνω από όλα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ένα Σώμα με φόβο Θεού στο Χριστό, είναι ένα Σώμα το οποίο είναι κοντά στην εκκλησία και διέπεται από τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη.

Είναι σημαντική μέρα σήμερα διότι με την ένταξη σας στο Σώμα, της Ελληνικής Αστυνομίας διασφαλίζεται η συνέχεια της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, με ένα υψηλό συντονισμό που δείχνει τη σταθερή θέληση, των γυναικών και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι κοντά στην εκκλησία, να προσεύχονται και να έχουν την ανάγκη για την πνευματική σας στήριξη, πατέρα Αλέξιε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρείτε αγάπη, στοργή, διάθεση να ακούσουν τον πνευματικό σας λόγο, και να έχουνε την στήριξη σας, διότι η Ελληνική Αστυνομία είναι μία πολύ μεγάλη οικογένεια, είναι μία οικογένεια η οποία διατηρεί τις πολύτιμες παραδόσεις, τόσο οι ενέργεια όσο και οι εν αποστρατεία.

Κατά συνέπεια είσαστε νέος αφιερώσατε τη ζωή σας στην ιεροσύνη θα είσαστε κοντά μας, ανοίγουμε τις αγκαλιές μας, έχετε βαριά κληρονομιά όπως ειπώθηκε από όλους τους παριστάμενους, εκείνο που μπορούμε να σας ευχηθούμε από βάθος καρδιάς, είναι ότι προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη, προσβλέπουμε στην αγάπη σας στο Θεό, την αγάπη σας στο Σώμα που κάθε μέρα όλο και θα ενδυναμώνεται.

Και θέλω να διαβεβαιώσω τόσο το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας ο οποίος υπηρέτησε 20 χρόνια ως πνευματικός πατέρας, μας ανέλαβε εδώ 18χρονα παιδιά αμούστακα και συνεχίζει ακόμα να μας παρέχει τις πατρικές του συμβουλές και να βρίσκεται κοντά μας, το ίδιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας ο οποίος παρευρίσκεται σήμερα και για τη μεγάλη θυσία, να επιτρέψει να αποχωρήσετε από τη Μητρόπολη και να ενταχθείτε στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Και πιστεύουμε ότι τόσο ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Σεβασμιώτατος Ευσέβιος όσο και ο Σεβασμιώτατος Γαβριήλ αλλά και οι παριστάμενοι πατέρες και ο Πανοσιολογιώτατος ο κ. Κιούλος θα είναι κοντά μας, θα σας συμβουλεύουνε, θα τους ακούτε, εμείς θα είμαστε κοντά σας, ούτως ώστε να γραφτεί μία νέα σελίδα στη Θρησκευτική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πάντα άξιος!»

Ακολούθως ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε σύντομη τοποθέτηση:

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς αξιοσέβαστες αρχιερατικές προσωπικότητες τιμούν σήμερα την Ελληνική Αστυνομία και το προσωπικό της με την παρουσία τους στη σημερινή Θεία Λειτουργία.

Προϊστάμενος και ο ίδιος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας για σχεδόν είκοσι έτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, το 1995 παρέδωσε τη σκυτάλη στον Πανοσιολογιώτατο Πατέρα Νεκτάριο. Με εξέχον έργο ακαδημαϊκό, διδακτικό, πνευματικό, πολιτιστικό και ιερατικό υπηρέτησε το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και μέχρι σήμερα χαίρει το σεβασμό και την αγάπη όλων μας, συνεχίζοντας να καθοδηγεί με τον λόγο του, την παρουσία του και τη συμμετοχή του στο έργο του Σώματος. Η συμβολή του ανεξίτηλη, σημαντική και πολυδιάστατη και οι ευλογίες του είναι αισθητές και μας συνοδεύουν διαρκώς. Σας ευχαριστούμε!

Τιμή μας συνιστά σήμερα και η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, στην σεβαστή μητρόπολη του οποίου ανήκει το νέο μέλος της Αστυνομικής Οικογένειας ο Πανοσιολογιώτατος Πατέρας Αλέξιος. Οι ευλογίες σας και οι προσευχές σας, Σεβασμιώτατε, ας καθοδηγούν και ας στέγουν κάθε στιγμή τον Πατέρα Αλέξιο κατά την επιτέλεση του ποιμαντορικού του έργου προς πνευματικό όφελος του συνόλου του προσωπικού του Σώματος.

Παράλληλα, με αφορμή τη χθεσινή πρόσληψη και ορκωμοσία του Πανοσιολογιώτατου Πατέρα Αλέξιου, δίνεται η δυνατότητα ανασκόπησης της ποιμαντορικής πορείας από το 1996 και για 25 συναπτά έτη του Πανοσιολογιώτατου πατέρα Νεκτάριου, και του πλούσιου έργου του, το οποίο είναι ευρέως γνωστό και σεβαστό από όλες τις γυναίκες και τους άντρες του Σώματος.

Οξυδερκής, πράος, υπομονετικός, με αγάπη και ταπείνωση στη μορφή του στάθηκε όλα αυτά τα έτη δίπλα μας και δίπλα στις οικογένειες του προσωπικού που αντιμετώπιζε δυσκολίες, τόσο υλικά όσο και πνευματικά. Η παρουσία του μακάρια, πρόσχαρη και διαρκής προς τον αστυνομικό που επιζητούσε την καθοδήγησή του, προς τον αστυνομικό που κατέφευγε στην αγκαλιά της Παναγίας μας, του Αγίου Αρτεμίου και του Κυρίου μας, προς τον αστυνομικό που αναζητούσε την πνευματική γαλήνη μέσα από τα προσφιλή του λόγια ως Ιεροκήρυκα του Σώματος.

Η παρουσία της ιεροσύνης του είναι συνδεδεμένη με κάθε σημαντική στιγμή του Σώματος και της Αστυνομικής Οικογένειας. Το έργο του και η προσφορά του δεν μπορεί να παραγνωριστεί, ενώ η διαρκής άοκνη παρουσία του σε όλη την Ελλάδα δικαίως αντικατοπτρίζει και τον ιδιαιτέρως σημαντικό αγώνα που κατέβαλε για την πνευματική ανάταση των συναδέλφων.

Αυτήν την τόσο πλούσια πνευματικά και υλικά πορεία ακολουθεί ο Πανοσιολογιώτατος Αλέξιος Κουρτέσης με την πρόσληψή του στην Ελληνική Αστυνομία, ο οποίος κρίθηκε άξιος για τη συγκεκριμένη θέση. Μετά από μια ευλογημένη ιερατική πορεία, άξια της προσωπικότητάς του, στη Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας εντάσσεται στην Αστυνομική Οικογένεια, από όπου θα συνεχίσει να κηρύττει το Λόγο του Κυρίου μας και θα καταστεί Πνευματικός Πατέρας των Ελλήνων Αστυνομικών.

Με τις Πρεσβείες του Αγίου Αρτεμίου και τη βοήθεια του Κυρίου μας σας εύχομαι από καρδιάς θερμά συγχαρητήρια και καλή αρχή στο Σώμα, με γνώμονα πάντα την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο και την πίστη στον Θεό, ο οποίος να σας ενισχύει και σας στέγει. Πάντα άξιος!

Πανοσιολογιώτατε Πατέρα Νεκτάριε, είμαι βέβαιος ότι θα είστε πάντα δίπλα στην Ελληνική Αστυνομία και οι προσευχές και οι ευχές σας θα συνοδεύουν κάθε αστυνομικό κατά την επιτέλεση του ιδιαιτέρως επίπονου και επικίνδυνου καθήκοντός τους. Καλή δύναμη με υγεία και ευτυχία σας εύχομαι ολόψυχα, ο Άγιος Αρτέμιος να σας πρεσβεύει και να σας ευλογεί πάντα.

Χριστός Ανέστη!»

Επιπλέον παρέστησαν στη Θ. Λειτουργία ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων και Διευθύνσεων του Αρχηγείου, αξιωματικοί του Σώματος, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων Αποστράτων.

Στο πέρας της τελετής ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, προσέφεραν στον απερχόμενο Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Κιούλο αναμνηστικά δώρα.

ΠΗΓΗ: Ελληνική Αστυνομία