Αποτελέσματα Εργασιών 32ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου μας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εργασίες του 32ου πανελλαδικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22 και 23 Νοεμβρίου 2022 στο Βόλο, με κεντρικό σύνθημα «Επάγγελμα Αστυνομικός: 2010 – 2022, στην πρώτη γραμμή των κρίσεων. Ως εδώ! Έμπρακτη αναγνώριση τώρα».

Την έναρξη των εργασιών ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη του στην Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι τιμή και βάρος να είναι κανείς Αξιωματικός. Απευθυνόμενος δε σε όλους και όλες, είπε στη συνέχεια: «Είστε άξιοι της αποστολής της αστυνομίας. Υπάρχει κατανόηση για την δύσκολη αποστολή που επιτελείτε και μεγάλη αναγνώριση για τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Συμβάλλετε στο να διατηρηθεί ζωντανός ο λόγος και το έργο του Θεού και γι’ αυτό σας ευγνωμονούμε. Σεβόμαστε το έργο σας. Ελπίζω να σας διευκολύνουμε με το δικό μας έργο και όπου δεν τα καταφέρνουμε, σας ζητώ συγγνώμη».

 

Χαιρετισμό στη συνέχεια απηύθυναν οι κάτωθι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων:

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, πρώην Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και Επίτιμος Ταμίας της Ομοσπονδίας μας κ. Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος και Κώστας Μαραβέγιας, η Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη του κόμματος της Ν.Δ. Ιωάννα Γκελεστάθη,  οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, Αικατερίνη Παπανάσιου και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτριος Λουφόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Βόλου κ. Αργύρης Κοπάνας.

 

 

Μηνύματα απέστειλαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Κωνσταντίνου Σκούμα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Δούβαλης και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Υποστράτηγος κ. Αστέριος Μαντζιώκας.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν ο Βοηθός του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας,Ταξίαρχος κ. Βασίλειος Καραΐσκος, ο Διευθυντής της Δ.Α. Τρικάλων, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Μήτραινας και ο Α’ Υποδιευθυντής της Δ.Α. Μαγνησίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος Ντιζές.

Τον αγωνιστικό παλμό του συνδικαλιστικού μας κινήματος μετέφεραν στους συνέδρους ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Δημήτρης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Κωνσταντίνος Τσίγκας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ Παναγιώτης Τσιάνος, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΛΣ Κωνσταντίνος Μουτζουβής, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ Δημήτρης Ρώτας και ο πρόεδρος της ΙΡΑ κ. Βλάσιος Βαλατσός.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση απευθύνθηκαν επίσης στους συνέδρους το ιστορικό στέλεχος της ΠΟΑΞΙΑ, πρώην Πρόεδρος και πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, καθώς και ο μέχρι πρότινος Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Πέτρου, οι οποίοι κόσμησαν τον αστυνομικό συνδικαλισμό με το προσωπικό τους αγωνιστικό αποτύπωμα σε δύσκολους καιρούς.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, η αναλογίστρια κα Αγγελική Μουρατίδου παρουσίασε την αναλογιστική μελέτη του Καθηγητή Αναλογιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκου Φράγκου, με αντικείμενο την επικινδυνότητα του επαγγέλματος του αστυνομικού, ως ένα πρώτο βήμα – πρόταση προβληματισμού με στόχο την έμπρακτη αναγνώρισή του ως τέτοιου από την Κυβέρνηση, υπό το βάρος των θυμάτων εν ώρα υπηρεσίας, των ατυχημάτων, των επιπτώσεων του στρεσογόνου φορτίου της υπηρεσίας, των μισθολογικών αδικιών και άλλων λοιπών αρνητικών καταστάσεων που καθιστούν πλέον αναπόδραστη την άμεση ικανοποίηση του διαχρονικού αυτού αιτήματός μας.

Επίσης στους συνέδρους παρουσιάστηκε από τον MSc Α/Α’ Θωμά Νιώπα, αντιπρόσωπο της ΕΑΚΜ, προερχόμενο από την παράταξη ΝΕΣΠΑΑ, μεταπτυχιακή μελέτη με τίτλο: «Η ψυχοσωματική κατάσταση των αστυνομικών κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους». Τα αποτελέσματα της ανωτέρω μελέτης προβλημάτισαν αλλά παράλληλα ενίσχυσαν το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της Ομοσπονδίας μας.

Επίσης, λόγω των δυσμενών συνθηκών στις οποίες λειτουργεί το δημόσιο υγειονομικό σύστημα, παρουσιάστηκε στους συνέδρους πρόταση ομαδικού ασφαλιστικού προγράμματος τόσο στο κομμάτι της ασφάλειας ζωής όσο και αυτό της υγειονομικής-νοσοκομειακής κάλυψης. Λεπτομέρειες του προγράμματος θα αποσταλούν στις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις προκειμένου να ενημερώσουν το σύνολο των μελών τους.

Μετά την εκλογή προεδρείου, στο β’ μέρος των εργασιών το συνεδριακό σώμα συζήτησε και ψήφισε τον Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε δε επίσης και τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα.

Είναι σαφές ότι με τις τοποθετήσεις των επισήμων, τις προσεγγίσεις τους για τα προβλήματά μας και τους τρόπους επίλυσής τους, αλλά και με τον  προβληματισμό που προκάλεσαν ορισμένες εξ αυτών, το 32ο συνέδριο επιβεβαίωσε το ρόλο της Ομοσπονδίας μας. Η ΠΟΑΞΙΑ είναι ο γνήσιος εκφραστής των ενδιαφερόντων του σώματος των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της συλλογικής αναζήτησης μιας νέας πορείας προ ενός «ναρκοθετημένου» μέλλοντος, σε μια επικίνδυνα φορτισμένη περίοδο αλλεπάλληλων και πολυποίκιλων πολυκρίσεων, όπου αντί η ελληνική πολιτεία να δείχνει εμπράκτως την απεριόριστη στήριξή της, παρακολουθεί ημιπαράλυτη ακόμα και τη φυγή στο εξωτερικό των άξιων στελεχών της.

Η Ομοσπονδία συνεχίζει την αγωνιστική της πορεία με ένα ανανεωμένο πλαίσιο αιτημάτων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό των αστυνομικών λειτουργιών και την επίλυση των προβλημάτων των στελεχών μας, ώστε το ερώτημα «ποιος θα φυλάξει τους φύλακες» που απασχολεί ενίοτε και το δημόσιο διάλογο, να μην υπονομεύει την αστυνομική ιδιότητα και το λειτούργημά μας. Γιατί δικό μας στόχος είναι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τα υψηλά ιδανικά και τις αρχές μας πάντα στην πρώτη γραμμή και με όποιο κόστος, όπου μας καλεί το καθήκον.

 

ΠΗΓΗ: Π.Ο.ΑΞΙ.Α.